perjantai 1. toukokuuta 2020

Ihmiskoe - vai vielä vakavampi nimitys?

Koulut avautuvat toukokuun 14. päivä 2020 parin kuukauden etäopetusjakson jälkeen. Yhteiskuntaa on avattava. Näin meille vakuutetaan ja näin on hallituksemme suuressa viisaudessaan päättänyt. Samalla kun koulut avataan kahdeksi lukuvuoden viimeiseksi viikoksi hallitus kertoo meille koronaepidemian etenevän liian hitaasti. Siitä voi seurata ongelmia jatkossa. Tilanne pitkittyy. Samaa säestää sosiaali- ja terveysministeriö sekä  terveyden- ja hyvinvoinnin laitos. Vain terveysviranomaisilla on oikeus sanoa sanansa koulunkäyntiin. Kuinka monta pedagogia ja opetusalan arkea tuntevaa henkilöä sieltä löytyy eri kouluasteiden ja koulumuotojen osalta? Opettajien asiantuntemusta ei ole haluttu kuulla. Päätökset on tehty muualla. Piste.


Nyt herää kysymys - Avataanko koulut nyt sitä varten, että koronavirus pääsee leviämään nopeammin yhteiskunnassa?


Tältä ajatukselta ei enää voi välttyä, koska mitään muuta järkevää perustetta koulujen avaamiselle ei ole. Hallitus väittää, että juridisesti kouluja ei voi enää pitää kiinni, koska se ei ole välttämätöntä. Kuka määrittelee tämän välttämättömyyden? Kas kummaa, samat tahot, jotka ovat sitä mieltä, että virus etenee liian hitaasti.

Minusta nyt on käynnistymässä julma ihmiskoe, jossa leikitään ihmisten hengellä. Jos tavallinen kansalainen tekisi jotain samansuuntaista toiselle ihmiselle hän saisi syytteen. En ole juristi,  mutta mikä olisikaan tutkittava rikosnimike - törkeä kuolemantuottamus vai peräti murha? Tekohan on suunnitelmallinen ja järjestelmällinen. 

Olisiko nyt aika ryhtyä passiiviseen vastarintaan? Vanhemmat voivat päättää halutessaan, että eivät päästä lapsiaan kouluun ja pitävät kotikoulua viimeiset kaksi viikkoa. Lukuvuosi on käytännössä ohi, eikä kouluilla ole enää mitään mielekästä tekemistä. On aivan turha uhkailla huoltajia sakkorangaistuksilla poissaoloista, koska se mahdollisuus on ollut koko ajan olemassa poissaolojen osalta. En muista yhtään tapausta oman opettajaurani varrelta, jossa näin olisi tehty. Kokemusta on kuitenkin jo yli kahdenkymmenen vuoden ajalta. Jos huoltaja päättää jotain, niin koulu ei käytännössä voi mitään. Huoltajan tahto ratkaisee. Suomessa ei ole koulupakkoa, vaan oppivelvollisuus. Se ei vaadi läsnäoloa, vaan todisteen siitä, että opinnot etenevät. Mitä niin tärkeää on lukuvuoden kahdessa viimeisessä viikossa, että riski hengenlähtöön kannattaa ottaa. Ei mitään.

Käyttäkää ihmiset omaa harkintaa. Älkää uskoko kaikkea mitä teille tuputetaan. Minä en aio laskea omia lapsiani kouluun. Enkä edes ano siihen lupaa. Katsotaan mitä siitä seuraa. Astun nyt henkilökohtaisesti barrikadeille etulinjaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.