keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Koulut auki - vaikka henki menisi

Hallitus on "suuressa viisaudessaan" tehnyt päätöksen koulujen avaamiseksi lukuvuoden kahdeksi viimeiseksi viikoksi. Muistaako kukaan millaista normaalioloissa koulujen viimeiset kaksi viikkoa ovat? - Pelkkää ajan tappamista kun arvosanat on annettu. Lapset ovat lomatunnelmissa ja opiskelusta ei tule enää mitään. Leikitään, pelataan, siivotaan paikkoja ja ympäristöä sekä tehdään retkiä. Tämä ei ole riskin arvoista tässä tilanteessa.

No, nyt on sitten päätetty kesken maailmanlaajuisen pandemian avata koulut lukuvuoden kahdeksi viimeiseksi viikoksi. Mitä järkeä tässä on? Henkilökohtaisesti en näe mitään muuta kuin negatiivisia puolia. Lapset eivät varmasti tule istumaan kiltisti penkeissään kun eivät ole nähneet toisiaan pitkiin aikoihin. Luvassa on runsaasti levottomuutta. Opiskelu tässä vaiheessa on sivuseikka. Kuinka muuten aiotaan toteuttaa turvavälit ja kokoontumisrajoitukset? Ei millään koululla ole niin paljon tiloja käytettävissään. Itselläni on siivouskomeron kokoinen luokkahuone, jossa ei tule olemaan tietoakaan turvaväleistä. Oppilaat ovat niin tiiviisti luokassa, että voivat koskettaa toisiaan kun ojentavat käden. Ruokailut, välitunnit ja kaikkien 500 oppilaan sijoittaminen koulun tiloihin vaatii taikurin avuksi. Se ei yksinkertaisesti ole mahdollista muuten. Onneksi hallitus luulee olevansa taikuri.

Nyt otetaan täysin turhia riskejä viruksen leviämisen kannalta. Terveysviranonomaset vakuuttavat, että lapset eivät juurikaan sairasta virusta. Entä levittävätkö he sitä? Kuka ottaa vastuun jos virus alkaakin levitä hallitsemattomasti lasten välityksellä koteihin ja koulun henkilökuntaan? Kuulun itse riskiryhmään ja olen opettaja. Kysynkin tässä julkisesti -  Ottaako työnantaja tai valtio vastuun siitä jos saan viruksen itselleni ja kuolen siihen? Korvaako se taloudelliset menetykset perheelleni nyt ja tulevaisuudessa? Tuskin. 

Eli riskiryhmiin kuuluvat lähtevät nyt töihin henkensä uhalla, vaikka oikeasti ei olisi mikään pakko. Poikkeustila vaatii poikkeuksellisia tekoja ihmisten turvallisuuden takaamiseksi. Tämä toiminta sotii vahvasti sitä periaatetta vastaan. Nyt otetaan täysin turhia riskejä kahden viikon takia. Kuka tästä oikeasti hyötyy? Olisiko samalla aika purkaa koko poikkeustila kun asiat kerta ovat nyt niin hyvin?

Ne oppilaat, joilla on ongelmia eivät parane tässä kahdessa viikossa. Heitähän on käytetty koulujen aukaisemisen puolesta puhuvina argumentteina. Heillä tulee olemaan ongelmat vielä ensi lukuvuonnakin. Valitettavasti olen nähnyt sen yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella, että ongelmaoppilaat pysyvät samoina koko koulu-uransa. Heidän ongelmansa tiedostetaan jo päiväkodissa. Eikä  yhdeksässä tai kymmenessä vuodessakaan ole saatu niitä poistettua. Ongelmien  syyt ovat syvällä jossain muualla. Tämä kaksi viikkoa ei tule muuttamaan sitä faktaa mihinkään. 

Tässä tulee minun "kutsumus"- ammatin raja vastaan. Niin pitkää kesälomaa en toivo, että joutuisin viettämään sen mullan alla.

Saatanan tunarit - kuten entinen valtionpäämies totesi aikoinaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.