tiistai 21. huhtikuuta 2020

Nyt ei ole aika purkaa koronarajoituksia

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on suljettu monia julkisia paikkoja ja palveluja. Pientä valoa tuntuisi olevan tunnelin päässä, mutta nyt ei ole aika purkaa rajoituksia ja tuudittautua  turvallisuudentunteeseen ja harhaluuloon, että kaikki olisi jo ohi.

Varsinkin koulujen avaamisesta tulisi tässä tilanteessa valtakunnallinen viruspommi. Kouluja ei missään tapauksessa kannata avata nyt loppukevääksi. On järkevintä pitää koulut suljettuina ja hoitaa loppulukukausi etänä. Etäopetus sujuu kuitenkin varsin hyvin. Puhun tässä nyt opettajana ja ammatin edustajana. Se, että osalla oppilaista ongelmat ovat kärjistyneet on varmasti totta, mutta valtaosa näistä oppilaista on oireillut jo paljon ennen tämän revohkan alkamista. Eli mitään uutta ei varsinaisesti ole tullut. Saman vaikutuksen olisi luultavasti tuonut tuleva kesälomakin. Nyt vain ongelmien alkamisajankohta aikaistui. Valtaosalla oppilaista ei ole mitään ongelmia. Sekin pitää muistaa. 

Tietysti sosiaaliset suhteet kärsivät mutta väittäisin, että sähköinen yhteydenpito on hyvinkin tiivistä oppilaiden kesken - kuten oli jo ennen koronaakin. Nenäkkäin kohtaaminen kavereiden kanssa ei ole turvallista. Jos vaikka itse välttyisikin tartunnalta, voi kuitenkin viedä viruksen tietämättään kotiinsa. Entä jos kotona on riskiryhmään kuuluvia? Olisi hirveää elää loppuelämä syyllisyydessä tai syyllisyyttä epäillen tietäen, että oma välinpitämättömyys on voinut viedä läheisen hengen, vain siksi että ei halunnut noudattaa ohjeistuksia omien mielihalujensa toteuttamiseksi. Sama koskee myös aikuisia. Teoilla voi olla peruuttamattomia seurauksia. Tosin osa väestöstä ei välitä siitäkään. Oma napa on tärkein, viis siitä mitä muille tapahtuu.

Ravintoloiden avaaminen tässä tilanteessa on mielestäni suuri virhe. Samalla tavalla sielläkin pöpö leviää kulovalkean tavoin kun ihmiset sulloutuvat pieneen suljettuun tilaan. Eli kokoontumisrajoitus olisi myös pidettävä vielä voimassa. Kesän suuret festivaalit on Euroopassa suurelta osin peruttu. Toivottavasti sama linja pitää täälläkin. Miksi ottaa turhia riskejä jos ei ole pakko? Taloudelliset menetykset ovat väistämättömiä. Se toki aiheuttaa monille tahoille ongelmia. Mutta niin se tekee kaikkialla.

Olen myös sitä mieltä, että nyt on parempi olla liian varovainen kuin liian luottavainen. Emme tiedä vielä mitä rajoitusten purkaminen tarkoittaa, koska emme ole saaneet vielä tarpeeksi tietoa ja kokemuksia maailmalta. Tässä asiassa ei kannata olla etunenässä. Seurataan mieluummin muutama viikko ja katsotaan kuinka asiat etenevät Euroopassa ja muualla maailmassa. Myös Aasiasta kuuluu nyt huolestuttavia uutisia esimerkiksi Singaporesta, jossa tauti alkoi levitä uudelleen rajusti, vaikka Singaporea on pidetty koronataistelun mallimaana.

Eli nyt jäitä hattuun päättäjät. Älkää tehkö hätiköityjä päätöksiä pelkästään siksi, että ympäriltä tulee paineita rajoitusten purkuun. On parempi puuttua ihmisten perusoikeuksiin rajoitusten kautta kuin miettiä sitä pahoittaako joku mielensä. Aivan varmasti pahoittaa. Minusta Uudenmaan saartokin olisi pitänyt pitää voimassa. Siellä on edelleen kymmenkertainen määrä tartuntoja verrattuna muuhun maahan väestömäärään suhteutettuna. Miksi päästää tietoiseti ihmiset levittämään virusta ympäri maata?

Kuunnelkaa nyt päättäjät monipuolisesti asiantuntijoita. Nyt ei saa toimia tunteella vaan järjellä, vaikka se olisikin jonkun pykälän vastaista. Nythän on poikkeustila ja poikkeustila vaatii poikkeuksellisia toimia. Ei tätä ikuisesti kestä. Puretaan rajoitukset sitten kun on turvallisempaa. Nyt ei vielä ole.

Ja vielä tähän lopuksi vaikka se ei suoranaisesti ole enää otsikon alaista asiaa. Suosikaa suomalaisia tuotteita. Ne työllistävät paikallista väkeä ja antavat työtä ja rahaa kotimaahan. Ja nuoret - menkää töihin puutarhoille ja maatiloille. Siellä on nyt huutava pula työntekijöistä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.