maanantai 27. huhtikuuta 2020

BOB, Bug Out Bag, poistumispakkaus, evakuointipakkaus

BOB (Bug Out Bag), poistumispakkaus, evakuointipakkaus


BOB tai suomeksi poistumispakkaus tai evakuointipakkaus on nimitys, jota käytetään varustepaketista, joka on tarkoitettu kotoa poistumiseen kolmen vuorokauden ajaksi. Sen avulla pärjää itsenäisesti kodin ulkopuolella ilman ulkopuolista apua. Poistumispakkaus voi olla joko henkilökohtainen tai perhekohtainen. Henkilökohtainen pakkaus on siinä mielessä parempi, jos perheenjäsenet joutuvat erilleen jostakin syystä. Tässä pitää luonnollisesti ottaa huomioon henkilöiden ikä ja taitotaso. 

BOBia käytetään yleensä alueilla, joilla esiintyy luonnonkatastrofeja: tulvia, hirmumyrskyjä, pyörremyrskyjä, maanjäristyksiä tai tulivuorenpurkauksia. Suomen olosuhteissa BOBin sisältö on suunniteltava sen mukaan, että poistumisen  syy voi olla mikä tahansa pakottava tarve. Meillä ei ole suuren luokan luonnonkatastrofeja. Paikoitellen toki Suomessakin voi joutua väistymään luonnon armoilta esimerkiksi kelirikkoaikaan tai Pohjanmaan tulvien alta.

Tyypillisesti BOB sisältää 72 tunnin ajaksi seuraavat tavarat:

- Elintarvikkeet keittimineen ja polttoaineineen
- Juomavettä tai ainakin vedenpuhdistusvälineet
- Majoite (yleensä laavukangas)
- Paristokäyttöinen radio
- Valaisin
- Ensiapuvälineet
- Tulentekovälineet
- Köysi, esimerkiksi paracord (laskuvarjonaru)
- Karttoja, kompassi
- Rahaa
- Ohjeita hätätilanteita varten
- Säänmukaiset vaatteet
- Makuupussi
- Lääkkeet
- Henkilökortti, passi
- Puukko
- kirves

(- tuliase patruunoineen. Tämä on lähinnä amerikkalainen tapa - ei suomalainen. Me emme ole oletusarvoisesti vihollisia toisillemme vaan muita tavallisia ihmisia, jotka voivat myös olla avun tarpeessa.)


Suomessa BOBin sisällöllä pitäisi pärjätä kolme vuorokautta poissa kotoa, mahdollisesti jopa metsäolosuhteissa tai jossain muussa tilapäismajoituksessa. Siksi meikäläiseen BOBiin käy varsin samansuuntainen sisältö kuin katastrofialueillekin, tuliaseita lukuun ottamatta. Jokainen voi käyttää omaa järkeään ja miettiä, mihin haluaa varautua ja miten ja kuinka paljon pystyy kantamaan tavaraa mukanaan. Retkeilyvälineet ovat erinomainen lisä perheen varusteisiin ja niiden avulla pärjää hyvin.


Mihin BOBia voi tarvita Suomen olosuhteissa? 

Kuten jo todettu, niin luonnonoloja joutuu harvoin pakenemaan meidän oloissamme, mutta silti se on mahdollista. Muu pakottava syy poistumiseen voi olla esimerkiksi tulipalo, kemikaalivuoto tai onnettomuus, jonka seurauksena joutuu jättämään kotinsa, koska siellä oleminen ei ole turvallista. Silloin evakuointimääräys voi tulla nopeasti ja on lähtöä jouduttaa jos valmis paketti on jo olemassa – tai vähintään helposti kasattavissa valmiiksi mietityllä kokoonpanolla. Kuten varautumisessa ylipäänsä, tässäkin ennakointi ja riskien analysointi omalta kotiseudulta on tärkeää. Kukaan ei toivo onnettomuuksia, mutta silti niitä sattuu. On myös huomattava se, että perheen henkilöluvun noustessa BOB:n koko kasvaa. Kaikkea ei tarvitse mahduttaa yhteen kantovälineeseen. Niitä voi olla useita.

Suomessa valmiita BOB -pakkauksia  ei tietääkseni ole myynnissä edelleenkään. Ainakaan en ole törmännyt sellaisiin. Vaellusvarusteet ja retkeilyvälineet ovat aina hyvä lisä kodin varusteisiin ja varautumiseen. Kuvassa on yksi esimerkki Yhdysvalloissa myytävästä paketista. Ehkä tässä olisi vielä markkinarakoa Suomeenkin. Toisaalta pienellä viitseliäisyydellä saa itse kasattua mieleisensä paketin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.