torstai 14. toukokuuta 2020

Kyyn purema

Me Suomessa olemme siitä onnellisessa asemassa, että meillä ei ole kuin yksi myrkyllinen käärme luonnonvaraisena -kyykäärme. Samoin muukin eläinkunta on meillä varsin vaaratonta verrattuna moneen muuhun maahan. Kyy on levinnyt käytännössä koko Suomeen, mutta sen on harvinaisempi aivan maan pohjoisosissa. 

Yleensä kyy pakenee tai piiloutuu kun huomaa ihmisen tulevan, mutta jos se joutuu uhatuksi, niin se puree. Tätä tilannetta voi yrittää välttää esimerkiksi pukeutumalla pitkävartisiin kumisaappaisiin ja tömistelemällä kulkiessaan. Jos kyy havaitsee tömistelyn, niin se luultavasti lähtee karkuun tai piiloutuu.

Omaa ympäristöä voi muokata kyylle epäsuotuisaksi. Turhat puupinot, romukasat ja muut piilopaikat raivataan ja nurmikko pidetään lyhyenä. Myös siilit ja muurahaiset karkottavat kyitä. Samoin kissa voi vähentää alueen hiiriä tms jyrsijöitä, joten kyylle ei ole helposti ravintoa saatavilla ja se hakeutuu muualle. Huonosti hoidettu komposti voi välillisesti houkutella kyitä alueelle kun hiirille ja muille jyrsijöille on siellä helppoa ruokaa. Helpon ruuan perässä tulee myös kyy apajille …

Kyyn purressa pitää aina käydä lääkärissä sillä puremalle voi olla allerginen ja silloin oireet voimistuvat ja vaativat hoitoa. Terveelle aikuiselle kyyn purema ei ole hengenvaarallinen, mutta lapsille ja vanhuksille se voi olla. Puremakohta pitää lastoittaa liikkumattomaksi, jos puremakohta on raajoissa. Muutenkin liikkumista tulee välttää. Mieluiten henkilö kannetaan kulkuneuvoon ja mennään lääkäriin. Jos kyyn purema aiheuttaa vakavia oireita kuten hengenahdistusta tai kurkunpään turvotusta on kyseessä allerginen reaktio ja silloin kannattaa mennä suoraan sairaalan ensiapuun tai terveyskeskukseen.

Kyyn puremaan on olemassa kyypakkaus, ampikyy tai käärmepakkaus nimellä olevia valmisteita, mutta niiden tehosta ei ole yksimielisyyttä. Ainakin niillä on psykologinen vaikutus purtuun henkilöön. Tablettien syöminen antaa sen vaikutuksen, että nyt asia on hoidossa ja tämä rauhoitttaa purtua henkilöä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö pitäisi mennä lääkäriin, vaikka nämä kortisonitabletit olisikin syöty. Aina kyyn pureman jälkeen pitää käydä lääkärissä. Oireet voivat tulla viiveellä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.