perjantai 8. toukokuuta 2020

Hätävara

Olen viime aikoina miettinyt paljon kotivaraa käsitteenä ja sen sisältöä. Yksi näkökulma siitä vielä puuttuu, nimittäin se, että osa ihmisistä ajattelee kotivaran olevan jollain tavalla erillinen varasto joka on irti tavallisesta elämästä. Myös osa preppaajista ja varsinkin survivalisteista ajattelee näin. Jos kotivaran ajattelee olevan erillinen varasto sen luonne muuttu myös erilaiseksi ja nimike ei enää olekaan kotivara vaan hätävara.


Mitä eroa on kotivaralla ja hätävaralla?

Kotivara on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön eikä erilliseksi varastoksi. Toimiva kotivara myös helpottaa tavallista arkea ja säästää sekä rahaa että aikaa kun aina ei tarvitse lähteä kauppaan jonkun pienen puuttuvan asian takia. Hätävara puolestaan on hankittu ainoastaan poikkeustilanteita ajatellen, joten sen sisältö painottuu eri asioihin kuin kotivara. Hätävara voi olla osa pitempiaikaista varautumissuunnitelmaa tai sitten vain lyhytaikaiseen poikkeustilanteeseen tarkoitettu varasto joka säilyy hyvin. Hätävarakaan ei koostu pelkästään elintarvikkeista. Hätävarassa ei yleensä säilytetä hanavettä. Sen sijaan on voitu hankkia varastoon pullotettua vettä, vedenpuhdistusvälineitä tai kemikaaleja.


Mikä hätävara sitten on?

Hätävara on ainoastaan poikkeustilanteisiin tarkoitettu varanto. Siihen kuuluu samoja tuotteita kuin kotivaraan, mutta merkittävin ero on siinä, että siihen ei kuulu elintarvikkeiden tuoretuotteita eikä muitakaan huonosti säilyviä tuotteita. Hätävara on nimensä mukaisesti tarkoitettu hätätilanteisiin. Se voi sisältää myös tarvikkeita, joiden avulla selvitään myös kodin ulkopuolella, joten tässä tulee selkeä yhtymäkohta käsitteeseen BOB (Bug Out Bag). Suomeksi poistumispakkaus tai evakuointipakkaus. Tämä kolmen vuorokauden pakkaus sisältää kaiken minkä avulla selviää 72h myös kodin ulkopuolella.

Hätävara voi olla rakennettu ajatuksella hanki ja unohda. Tämä tämä tarkoittaa, että sitä ei ole tarkoituksella hankittukaan käytettäväksi normaaliolosuhteissa. Maailmalla on olemassa tähän tarkoitukseen rakennettuja valmiita elintarvikkeista koostuvia kokonaisuuksia. Sillon voi valita kuinka pitkäksi aikaa haluaa nämä hankkia ja mitä tämä valmis paketti pitää sisällään. Valmistajia ovat mm. Wise Company ja Mountain House. Näitä ei siis saa Suomesta valmiina paketteina. Mountain Housen tuotteita saa kyllä retkiruokina useistakin paikoista. Muitakin valmistajia löytyy. Voi olla, että koronaviruksen jälkeen kysyntä tähänkin tuoteryhmään herää myös täällä Suomessa.

Itse olisin valmis hankkimaan tämäntyyppisen elintarvikepaketin vapaa-ajan asuntoon mökille. Näin ei tarvitsisi miettiä säilyvyyttä tai säilytysolosuhteita niin paljon kuin nykyisin. Näiden valmiiden elintarvikepakettien säilyvyys on jopa 30 -vuotta. Juuri siksi tarkoitan, että nämä ovat osta ja unohda tyyppisiä. Kun ne on kerran hankkinut tietää, että ne säilyvät pitkään odottamassa käyttöä. Nämä valmiit pakkaukset ovat kustannuksiltaan varsin kalliita, kuten linkkien kautta voi todeta. Tietysti kaikki on suhteellista. Tositarpeessa kiittää itseään investoinnista.


Kesämökin hätävara

Hätävara voi olla myös vapaa-ajan asuntoon tarkoitettu varanto. Koska vapaa-ajan asunnolla ei olla kokoaikaisesti, siellä ei myöskään voi varastoida esimerkiksi tuore-elintarvikkeita. Siksi kesämökkien kotivara on erilainen kuin vakituisen asunnon, ja sen takia nimitys ei ole sama. Mökkeilykauden aikana ja sen jälkeenkin  vapaa-ajan asunnolle voi jättää hätävaran - ihan jo siksi, että omasta kodista voi joutua lähtemään yllättäen, jolloin poistumispaikkama voi olla oma vapaa-ajan asunto. On järkevää pitää elintarvikkeita ja muita kotivaraan liittyviä tarvikkeita myös siellä. Tällöin voidaan puhua BOL:sta (Bug Out Location) kuten englanniksi asia ilmaistaan. Suomessa tämänkaltaisia paikkoja on historian saatossa kutsuttu piilopirteiksi, mutta nykyisin ehkä todenmukaisempi ja yleisempi ilmaus on mökki. Toki se voi olla muukin paikka. Etukäteen mietittyjä poistumispaikkoja voi olla useampia eri ilmansuunnissa.

Elintarvikkeet ja muut varusteet pitää valita siten, että ne säilyvät talven ylikin. Lisäksi ne pitää suojata hyvin sekä kosteudelta, lämpötilan vaihteluilta, että eläimiltä. Yleensä mökeillä on luonnon omia kutsumattomia vieraita. Hyönteiset, hiiret ja muut pienet eläimet tulevat etsimään ruokaa mökeiltä kun ruoka käy vähiin luonnossa. Tällöin on hyvin tärkeää, että elintarvikkeet on suojattu asianmukaisesti. Ei ole liioittelua laittaa niitä ensin ilmatiiviisiin astioihin ja sitten vielä peltirasioihin tai lasipurkkeihin.

Useimmat elintarvikkeet eivät kestä toistuvaa sulamista ja jäätymistä. Nekin jotka kestävät saattavat muuttua maultaan ja rakenteeltaan. Elintarvikkeiden kannalta olisi hyvä jos ne eivät pääsisi jäätymään ollenkaan. Ne olisivat siis kellarissa tai muussa paikassa, jossa olisivat suojassa pakkaselta, kondenssivedeltä ja eläimiltä. Kannattaa siis harkita maakellarin rakentamista mökille. Varsinkin sähköttömillä mökeillä siitä on hyötyä.


Mitkä elintarvikkeet sopivat talvisäilytykseen? Oletetaan, että ne on asianmukaisesti suojattu. 


Kannattaa aina jättää avaamaton paketti, tai ilmatiiviisti pakattu. Teollisesti ilmatiiviisti folioon tyhjiöpakatut tuotteet ovat parhaita. Kahvi, tee, sokeri, suola, valmispata-ainekset, retkiruuat yms. säilyvät varsin hyvin. Tätä listaa ei kannata ottaa kiveen hakattuna totuutena, sillä muuttujia on monta matkan varrella. Asiasta on myös vaikea löytää kirjoitettua, tutkittua tietoa. Kokemus opettaa, mutta kannattaa aina pelata varman päälle.

Säilyketölkit ovat hyviä jos eivät pääse jäätymään tai kosteudelle alttiiksi. Säilykkeet voivat olla syötäviä vielä jäätymisen jälkeenkin, mutta rakenne voi muuttua. Älä koskaan käytä säilyketölkkiä, joka on kolhiintunut, pullistunut, tai ruostunut. Ilmatiiviisti suojatut kuivatuotteet: riisi, pastat, puurohiutaleet, sokeri, hunaja, jauhot, mausteet säilyvät myös. Tosin maku saattaa muuttua ja paakkuuntumista tapahtua.  Näkkileipä säilyy myös kunhan on suojattu kunnolla. Samalla tavalla maku voi muuttua. Vettä sisältäviä elintarvikkeita ei voi säilyttaa tiloissa jossa lämpötila vaihtelee pakkasen ja lämpöasteiden välillä. Vesi laajenee jäätyessään ja voi rikkoa säilytysastian, pussin tai purkin.

Tämä  elintarvikkeiden talvisäilytys on aihepiiri, josta haluaisin kuulla teidän lukijoiden kokemuksia ja vinkkejä. Mitkä tuotteet olette kokeneet hyvin säilyviksi ja mitkä eivät säily?














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.