sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Aurinkolasit

Aurinkolasien tarpeellisuus

Siristelin silmiä käydessäni postilaatikolla kirkkaassa auringonpaisteessa ja aloin siinä pohtia samalla aurinkolasien merkitystä terveydelliseltä kannalta. Onko niistä jotain oikeaa hyötyä? Tai onko jotain haittaa, jos niitä ei käytä?

Omakohtaisesti olen ainakin huomannut, että jos joutuu siristelemään silmiä vähänkään pitempään niin tulee helposti päänsärkyä, mutta onko vielä jotain muuta miten aurinkolasien puute vaikuttaa? Kyselin asiaa pikaisesti Herra Googlelta ja kyllähän sieltä tietoa löytyy jonkin verran. Yllättävää oli se, että aurinkolasien merkitystä ei ole tutkittu kovinkaan paljoa tieteellisesti.

UV-säteily
Se tiedetään, että auringon ultraviolettisäteily on runsaampaa ja vaarallista varsinkin kun mennään Välimeren korkeudelle ja lähemmäs päiväntasaajaa. Meillä Suomessa UV -säteily ei ole niin voimakasta kuin siellä, mutta esimerkiksi keväthangilla, rannalla ja vesillä ollessa säteilyä heijastuu vedestä tai lumesta. Ja onhan se otsonikerros ohentunut ja sitä kautta UV -säteilyä tulee tännekin enemmän.

Pienet lyhytaikaiset annokset UV -säteilyä ovat hyvä asia, saahan siitä D-vitamiinia, mutta jos ihonsa kärventää, niin se aiheuttaa ihon ja myös silmien palamista. Iho myös vanhenee nopeammin. Kirkas auringonvalo voi aiheuttaa lumisokeutta, jolloin silmän sarveiskalvo vaurioituu ja aiheuttaa tulehduksen. Se kuitenkin paranee parissa vuorokaudessa.

UV-säteilyllä on myös pitkäkestoisempia haittavaikutuksia, jotka tulevat esille vasta vuosien altistuksen jälkeen iän mukana. UV -säteily nopeuttaa kaihin kehittymistä ja myötävaikuttaa silmänpohjan ikärappeuman synnyssä. Lisäksi UV -säteily vaurioittaa soluja. Sitä kautta se voi lisätä ihosyövän riskiä ja ihosyöpä voi tulla myös silmään.

Eli näyttäisi siltä, että silmät kannattaa suojata aurinkolaseilla. Jo pelkkä lippahattu auttaa, samoin tavalliset silmälasitkin, mutta aurinkolasit täydentävät UV -suojaa. On myös miellyttävämpää olla kun ei tarvitse siristellä silmiä.

Millaiset aurinkolasit?

Halvatkin aurinkolasit voivat antaa hyvän suojan. Kannattaa katsoa, että niissä on CE -merkintä ja UV 100% tai UV 400 merkintä, jolloin ne antavat täyden suojan UV -säteilyä vastaan. Polarisoidut aurinkolasit suodattavat pois joko pysty tai vaakasuuntaiset säteet ja ovat hyvät varsinkin vesillä ja lumen äärellä. Aurinkolaseja saa myös vahvuuksilla, jolloin ei tarvitse viritelmiä silmälasien päälle. On myös fotokromaattisia laseja, jotka tummuvat viiveellä auringonvalon määrän mukaan. Ne eivät kuitenkaan toimi autossa, sillä tuulilasi suodattaa UV-säteilyn ja fotokromaattiset lasit eivät tummu silloin. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.