torstai 16. maaliskuuta 2017

Sinisen valon kirous

Valo on askarruttanut mieltä viime aikoina ja useampaan otteeseen olen törmännyt eri lähteissä sinisen valon joko todettuihin tai mahdollisiin haittavaikutuksiin. Oikeastaan tämä pohdinta on luontevaa jatkoa edelliseen aurinkolasipostaukseen.

Luonnollisesti sininen valo tulee auringosta, joka virkistää kehoamme. Sitten aurinko painuu mailleen omia aikojaan ja altistus lakkaa. Siihen ihminen on sopeutunut aikojen saatossa. Siitä huolimatta silmien suojaaminen auringon valolta kannattaa haittavaikutusten minimoimiseksi.

Led -teknologia toi tullessaan sinisen valon määrän lisääntymisen luontaisen auringonvalon lisäksi. Tätä emme ole vielä tiedostaneet yleisesti. Vietämme suuren osan ajastamme näyttöpäätteiden, matkapuhelinten ja led-valojen vaikutuksessa. Kuinka tämä vaikuttaa silmiemme ja koko kehon terveyteen? Asiaa on tutkittu vielä varsin vähän. Se on kuitenkin selvää, että sininen valo on  siinä mielessä haitallista ja voi johtaa sekä silmien että muun kehon toiminnan muutoksiin. Vaikutuksen määrän ja laadun tieteellinen arviointi on kuitenkin vielä kesken.

Kännyköiden, tablettien ja tietokoneiden räplääminen ja näyttöjen sekä led- televisioiden tuijottaminen lisäävät huomattavasti sinisen valon määrää jolle altistumme. Parin viime vuoden aikana on tullut saataville sovelluksia, joiden avulla sinisen valon määrää voi säätää ja suodattaa esimerkiksi auringonnousun ja -laskun mukaiseksi. Näiden laitteiden myöhäinen käyttö siirtää unirytmiä myöhemmäksi kun elimistö luulee katsovansa päivänvaloa.

Myös led-valaistuksen yleistyminen tai käytännössä niiden käyttöön pakottaminen, kun hehkulamput on julistettu pannaan, on lisännyt sinivaloaltistustamme. Joissakin lähteissä on pelätty kirkkaiden ledien tuijottamisen vaurioittavan silmänpohjia.

Sininen valo vaikuttaa siis silmiin niitä rappeuttavasti. Yhteisvaikutus auringosta saatavan sinisen valon ja "keinovalon" kanssa siis lisää riskiä esimerkiksi silmänpohjarappeumaan. Tämän lisäksi sininen valo vaikuttaa unirytmiin. Eli mitä myöhempään illalla altistumme siniselle valolle, sitä myöhemmin nukahdamme. Tämä kierre voi kertautua vakavampina unihäiriöinä ja sitä kautta lisätä muitakin riskejä onnettomuuksiin ja myös mielenterveyttä vaarantaen. Tosin osa tutkijoista ei pidä näytöistä saatavaa sinistä valoa suurena riskinä ainakaan silmien terveydelle. Sininen valo voi kuitenkin estää melatoniinin tuotantoa aivoissa. Tämä aiheuttaa univaikeuksia. Itse olen taipuvainen uskomaan tähän, sillä kuka muistaa, että ennen älypuhelimia olisi ollut kaupat ja apteekit pullollaan melatoniinivalmisteita?

Tästä on löytynyt markkinarakoa esimerkiksi optikoille, jotka ovat alkaneet kaupitella sinisen valon suodattamista silmälasien pinnoitteen avulla. Kännykoille ja tableteille on ollut jo jonkin aikaa sovelluksia sinisen valon suodattamiseen. Nyt tämä ominaisuus on myös otettu käyttöjärjestelmiin valinnaiseksi ominaisuudeksi ainakin joidenkin valmistajien tuotteisiin. 

Kynttilöiden valo on hyvä silmille, siihen elimistömme on sopeutunut. Kunhan ei polta myrkkyjä sisältäviä kynttilöitä ... Ehkäpä siinä on seuraavan jutun juurta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.