torstai 9. maaliskuuta 2017

Risukeitin

Käyttökokemuksia Sierra Stove risupolttimesta

Sierra poltin – tai risukeitin – on Yhdysvalloissa valmistettu teräksinen poltin jossa voi polttaa periaatteessa mitä tahansa kiinteää polttoainetta. Keittimen apuna on sen alapuolelle sijoitettu paristokäyttöinen tuuletin, joka saa polttimen toimimaan ahjon tavoin.

Suomessa ei ole jälleenmyyjää ja tietääkseni lähin verkkokauppa löytyy Sveitsistä, josta itse sen tilasin. Keittimen voi tilata myös Yhdysvalloista.

Tuotetiedot löytyvät valmistajan sivuilta:




Sveitsiläisen jälleenmyyjän verkkokauppa löytyy osoitteesta:



Poltinta saa useilla kokoonpanovaihtoehtoilla. Pelkän polttimen tilaus on luonnollisesti halvinta, sen lisäksi voi tilata upgrade kitin, jolloin mukaan tulee myös tuulisuoja. Complete upgrade kitistä löytyy lisäksi kattila, kansi, säilytyspussi sekä muutama sytytyspala. Keittimeen on saatavissa myös varaosia; tuuletin, sähkömoottori, paristokotelo. Paristokotelon voi vaihtaa myös isompaan, jolloin käyttöaika pitenee. Edellisten lisäksi Yhdysvalloista voi tilata vielä grillilaajennuksen, kipinäsuojan, säilytyspussin, yms hilpettä. Keitintä voi tuunata myös itse mieleisekseen jos valmiit vaihtoehdot eivät miellytä. Keittimestä on saatavana myös titaaninen versio, jolloin paino putoaa lähes kymmenesosaan teräksisen painosta, mutta siihen ei ole saatavana yhtä paljon lisäosia, joita grammanviilaaja tuskin edes kaipaakaan.

Teräksinen keitin painaa lisäosineen noin kilogramman. Ilman lisäosia se painaa hieman yli 500g. Titaanisen paino jää ilman lisäosia noin 60 grammaan. Hintakin muuttuu heti paljon kalliimmaksi kun puhutaan titaanisesta.

En ole laskenut tarkkaan, mutta hintaero tilatessa Sveitsistä ja Yhdysvalloista on tuskin kovin merkittävä. Ainakaan jos otetaan huomioon tilauksen saapumisnopeus. Paketti Sveitsistä tuli alle viikossa. Hintaa tuli postikuluineen tälle Sierran polttimelle lisävarusteineen hieman yli 120€.

Olen käyttänyt keitintä lähinnä pienillä pilkkeillä, joita voi tehdä helposti vaikka reppuun pienen pussillisen sytytystä varten. Maastosta toki löytyy kaikkea poltettavaa; risuja, käpyjä, kuusen alaoksia yms. Nämä polttoaineet vastaavat paremmin keittimen alkuperäistä ideaa. Jos haluaa päästä helpolla niin voi ottaa mukaan sytytyspaloja ja muutamia pieniä, alle 10 cm pitkiä ja pari cm paksuja pilkkeitä. Näitä ei esimerkiksi kahvin keitto vaadi kuin kahteen kämmeneen mahtuvan määrän. Mitä kuivempia puita, sitä tehokkaampi liekki. Tuulettimen ansiosta myös kosteat puut palavat hyvin sytyttyään.

Paristo kestää noin kuusi tuntia käyttöä, riippuen pariston laadusta. Keitin kannattaa tyhjentää joka kerta käytön jälkeen tuhkasta, jolloin keittimen teho pysyy yllä paremmin. Keitin on melko kiikkerä, joten alaosaan kannattaa tehdä irroitettavat levikkeet jalustaan. Ne eivät paina paljoa, mutta lisäävät turvallisuutta tuntuvasti. Yllättävää kyllä keitin ei juurikaan kuumene alaspäin, joten riski tulen leviämiseen tulee lähinnä kipinöistä tai kaatuneesta keittimestä.

Miksi hankkia risukeitin?

Risukeittimen vahvuus on polttoaineen saatavuudessa sekä siinä, että polttoainetta ei yleensä tarvitse kantaa mukana muuten kuin mukavuussyistä. Sen lisäksi polttoaine on ilmaista. Paljon ulkona retkeilevälle tai vaeltavalle tällä on jo merkitystä. Risukeitin myös luokitellaan keittimeksi, joten siihen voi tehdä tulet myös metsäpalovaroituksen aikana. Tietenkin on oltava varovainen – aina. Keittimen hankintahinta kuoleentuu nopeasti polttoainekulujen pysyessä nollassa.

Vaikka olen enemmän nuotion ystävä, halusin tehdä tulet turvallisemmin vaelluskodan sisälle. Tähän tarkoitukseen tämä poltin sopii erinomaisesti. Se antaa lisälämpöä ja valoa, ja huonolla säällä on mukava istua kodassa tuulen ja sateen tuivertaessa ulkopuolella. Lisäksi keitin on myös verrattain kevyt esimerkiksi Trangiaan verrattuna, joten se kulkee vaivattomasti pienessä tilassa rinkassa tai repussa. Kaikki osat pakkaantuvat sisäkkäin. On kuitenkin huomattava, että tavallisessa teltassa sitä ei voi käyttää tulipalovaaran takia.

Huonoja puolia on lähinnä kattiloiden nokeentuminen, jolloin säilytyspussi on hyvä olla olemassa. Keittimen jäähtyminen ottaa myös oman aikansa, jos jää odottamaan kaiken polttoaineen palamista loppuun saakka. Kekäleet voi tietenkin kaataa pois keittimestä, kunhan huolehtii niiden sammutuksesta. Keittimen kiikkeryys tulikin jo mainittua, mutta sen voi poistaa helposti pienellä lisätuunauksella. Varaparisto kulkee mukana paristokotelossa ja pitemmälle reissulle niitä voi tarvita useampia. Tässä mallissa paristokotelossa on yksi ruuvi, joten työkalu sen avaamiseen on oltava mukana. Vaarana on myös johtojen katkeaminen tai moottorin hajoaminen kesken reissun. Poltin toimii kuitenkin kohtuullisesti myös ilman tuuletinta, mutta ei yhtä tehokkaasti.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.