keskiviikko 24. elokuuta 2022

Varautujan vinkit tulevaan talveen kun kaikki kallistuu

Tulevaan talveen varautuminen on meille pumpulissa eläneille sukupolville poikkeuksellisen vaikeaa. Viime vuosikymmenet olemme saaneet nauttia huomattavasti nykyistä vakaammasta maailmantilanteesta. Kriisejä on aina, mutta nyt kun korona hellittää otettaan, ainakin toistaiseksi, Venäjän sotahullu johtaja on tehnyt Euroopastakin kärsijän. Ja tämä tuntuu meidän jokaisen elämässä myös täällä Suomessa.

Kaikki hinnat kallistuvat. Mitä siis yksittäinen perhe tai ihminen voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Meille tämänhetkinen kriisi tuntuu nimenomaan kukkaron kautta. Siksi nämä ajatuksetkin keskittyvät nyt lähinnä siihen kuinka voi säästää arjen menoissa. Palkat eivät tule pysymään hintakehityksen perässä. Ostovoima vähenee väistämättä.

Yleispätevien ohjeiden antaminen kaikille on vaikeaa, sillä ihmiset elävät hyvin erilaisissa oloissa. Joidenkin kukkarossa tämä hintojen nousu ei juuri tunnu, kun taas toiset joutuvat laskemaan euronsa hyvin tarkkaan. Samoin asumismuodot ovat erilaisia ja sitä kautta vaikutusmahdollisuudet kuluihin vaihtelevat paljon. Vuokralla asuva ei voi vaikuttaa kovinkaan paljon asumiskuluihinsa, ellei joudu maksamaan itse lämmitystä ja vettä. Omakotilaloissa, ja varsinkin sähkölämmitteisissä, säästöjä kannattaa etsiä kaikin mahdollisin keinoin. 

Otetaan ensimmäiseksi käsittelyyn vesi. Lämminvesivaraaja kannattaa säätää pienemmälle lämmölle, ei kuitenkaan alle +55° C, jotta pöpöt eivät pääse jylläämään vedessä. Suihkussa lutraaminen siirtyy kiellettyjen asioiden listalle. Neljässä-viidessä minuutissa ehtii pestä itsensä. Saippuoinnin ajaksi suihku laitetaan kiinni. Suihkuveden ei tarvitse olla kuumaa. Se on pitkälti tottumiskysymys. Vedenkäytön vähentämisellä ja viileämmillä suihkuilla voi tulla suuria säästöjä varsinkin monihenkisissä perheissä. 

Veden säästäminen kannattaa vaikka asunnossa ei olisikaan omaa varaajaa. Useimmiten kulutus mitataan ja sen mukaan tulee myös maksu joko suoraan tai välillisesti yhtiövastikkeen ja sitä kautta vuokran kautta. Luonnollisesti pyykki- ja astianpesukoneita ei kannata pyörittää vajaana, vaan odotetaan kunnes kone on täysi ja pestään vasta sitten. Juoksevan veden alla pesu on melkoista tuhlausta astioiden käsinpesussa. Eli vettä lavuaariin, sitten pesu ja sen jälkeen huuhtelu. Vessanpönttö on myös melkoinen vesirosvo. Eli kannattaa miettiä voisiko pienen lirun jättää pönttöön esimerkiksi yöllä ja vetää vasta aamulla. Yleensä vetäisy kuluttaa 3-10 litraa joka kerta. Eli jos pöntöstä löytyy pieni ja iso vetäisy, niin sitä kannattaa käyttää tarpeen mukaan. Jokainen voi laskea itse kuinka paljon kuluttaa vettä vuodessa pelkästään vessan vetämiseen. Sitten se kerrotaan asukkaiden lukumäärällä. Luku voi olla yllättävän suuri.


Sähkön hinta on nyt pilvissä. Nyt on turha haikailla enää edullisten sähkösopimusten perään. Ne joilla sellainen on ovat nyt hyvässä tilanteessa siihen asti kunnes määräaikaisuus menee umpeen. Kuluttajille tarjotaan nyt lähinnä pörssisähkösopimuksia. Sähköyhtiöt eivät enää uskalla ottaa riskejä. Toistan tässä vielä kerran, että minun mielestä sähkö, vesi ja teleliikenne ovat peruspalveluja, joiden pitäisi olla valtion hallussa, ei pörssikeinottelijoiden, varsinkin kun omistus on ulkomailla. Heitä ei kiinnosta meidän hätä, vaan omat osingot. Tällä hetkellä energiayhtiöt takovat satumaisia tuloksia tavallisten ihmisten kustannuksella.

Sähköä voi säästää monin eri tavoin. Jos asunto on sähkölämmitteinen, niin huonelämpötilaa kannattaa laskea oleskelutiloissa 20 asteeseen ja makuuhuoneissa 18 asteeseen. Villapaita on halvempi kuin ylilämmittäminen. Jos talossa on lämpöpumppu, niin sitä kannatta käyttää mahdollisimman paljon lämmittämiseen. Samoin jos on tulisija, niin nyt pikapikaa polttopuukaupoille, jos niitä ei ole jo tehty. Meillä ainakin uuni lämpiää tulevana talvena joka päivä. Muista myös puhdistaa lämpöpumppu valmistajan suositusten mukaisesti. Sekin säästää yllättävän paljon energiaa. Puusaunan omistajat hyötyvät myös saunan "hukkalämmöstä" asunnon lämmittämisessä. Itse laitoin puukiukaaseen lisäksi myös vesisäiliön. Jos lämmin vesi loppuu varaajasta tätä voi käyttää silloin kuten mökkisaunassa. Lisäksi vesisäiliö toimii poikkeustilanteessa juomavesivarantona.

Viimeistään nyt kannattaa vaihtaa valaisimet led-valaisimiin ja sammuttaa ne kun valoja ei tarvita. Samoin energiasyöpöt vanhat käyttöikänsä ehtoolla olevat kylmälaitteet kannattaa vaihtaa uusiin energiataloudellisempiin malleihin. Televisiot, äänentoisto, tietokoneet ja tulostimet kannattaa sammuttaa kun niitä ei tarvita. Itse pidän olohuoneen laitteistopatteriston kytkimellisessä jatkojohdossa, josta rapsautan virrat pois aina kun niitä ei tarvita. Näin ei mene edes ylläpitovirtaa. Tarkista myös kylmälaitteiden lämpötilat, liian kylmä kuluttaa taas lisää turhaa energiaa. Samoin pakastimien sulatus kannattaa tehdä säännöllisesti, eli kun pakastimeen alkaa kertyä jäätä. Kylmälaitteiden ympärillä pitää olla myös riittävästi tilaa, jotta ilmanvaihdo tapahtuu tehokkaasti. Älä siis tunge kaapin ja kylmälaitteen välistä rakoa täyteen tavaraa. Muista myös koneiston puhdistus imurilla aika ajoin. Kahvinkeitin kannattaa sammuttaa heti kun kahvit on juotu. Kahvinkeitin on yllättävän suuritehoinen kapistus, joten kahvin lämpimänä pitäminen turhaan on kallista. Nykyisin kyllä uusissa keittimissä on ajastin tätä varten, ettei se unohdu päälle.

Nyt kun pörssisähkö tulee monen kuluttajan arkeen kannattaa ladata Finngridin sovellus, jolla voi seurata pörssisähkön hintaa. Kulutus kannattaa aivan ehdottomasti sijoittaa edullisten tuntien ajalle. Joskus tätä edullista aikaa joutuu odottamaan viikon, mutta esimerkiksi pyykkikonetta kannattaa pyörittää silloin. Usein sähkö on edullisempaa yöaikaan, joten silloin kannattaa pyörittää myös astianpesukone ja säätää lämmitys yöaikaan jos mahdollista. Saunan lämmittäminen voi tulla yllättävän kalliiksi varsinkin sähkön hintapiikkien aikana. Siksi kannattaa lämmittää saunaa vain se aika kun sitä oikeasti tarvitsee. Sauna kuivahtaa kyllä jälkilämmölläkin. Niin, eikä sitä tarvitse lämmittää sataan asteeseen saakka. Vähempikin riittää hien irroittamiseen.

Vakuutusyhtiöt varoittelivat yösähkön käytöstä ja väittivät ettei yösähkön käytöstä tule säästöjä. Paskapuhetta. Sieltä ne todelliset säästöt kotitalouksissa tulevat, vaikka tosin riskit myös lisääntyvät. Riskinä on siis koneiden rikkoontuminen, vesivahinko ja mahdollinen tulipalovaara. Toisaalta kuinka moni meistä vahtii muutenkaan esimerkiksi astianpesukonetta tai pyykkikonetta vieressä käytön ajan? Tuskin kovin moni. Vakuutukset ovat sitä varten, että niillä poistetaan kuluttajan riski. Eihän vakuutuksilla ole muuten mitään virkaa. Tulipaloihin varaudutaan palovaroittimilla ja ensisammutusvälineillä sekä taidolla käyttää niitä.

Lämmön ja veden lisäksi perustarpeena on ravinto. Eli kuinka voi säästää ruuassa kun hinnat kipuavat pilviin. Kaupatkin muuten tahkoavat ennätystuloksia parhaillaan ...

Tee ruokia useammaksi päiväksi ja käytä pakastinta. Kalan ja lihan hinta on noussut hurjasti. Järvissä on kalaa lähes ilmaiseksi kun ostaa tarvittavat luvat, ja ilman lupaakin voi onkia ja pilkkiä. Se tietysti vaatii aikaa ja harrasteneisuutta. Kaupoissa kannattaa aivan ehdottomasti hyödyntää punalaputetut tuotteet. Osta kerralla enemmän ja laita pakkaseen. Punalaputetut säilyvät siellä ellet tee niistä heti ruokaa. Pakastin on muutenkin säästäjän paras kaveri. Sinne saat myös kesän ja syksyn marjat talteen. Hyödynnä hyvät tarjoukset ja alennukset. Ruokaa kannattaa tehdä kerralla enemmän ja sulattaa sitten tarpeen mukaan. Jos talossa on tulisija sitä kannattaa hyödyntää ruuan kypsentämisessä. Tätä kautta säästää myös sähköä. Myös kiuasta voi hyödyntää ruuan kypsentämiseen. Tietenkin tässä yhteydessä pitää mainita myös riittävä kotivara elintarvikkeiden osalta. Kerrytä sitä pikkuhiljaa ja kierrätä elintarvikkeita vanhimmasta alkaen. 

Tee ruokaa mahdollisimman paljon itse alusta alkaen perusraaka-aineista. Se on varmasti edullisempaa ja terveellisempää kuin prosessoitujen muotiruokien syöminen. Ja ennenkaikkea tee hintavertailua myös eri kauppojen osalta. Itselläni on käytössä yleensä vähintään kolme ostoslistaa eri kauppoihin. Tietyt tuotteet ovat selkeästi edullisempia eri kaupoissa. Etsi ja liirua hyllyjen välissä tekemässä tätä vertailua. Tiedostava kuluttaja säästää satoja euroja vuositasolla pelkästään elintarvikkeiden osalta.

Muitakin säästökohteita toki löytyy, mutta alkaa juttu paisumaan liian suureksi jos kaikki otetaan samaan. Jätetään jotain seuraavaksi kerraksikin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.