sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Kitua vai katua?

Laitan tässä jatkoa edelliseen postaukseen, koska tuleva talvi näyttää yhä haasteellisemmalta tavallisen kadun tallaajan näkökulmasta. Venäjän  mielipuolinen sekoilu vaikuttaa kaikkiin länsimaalaisiin monin eri tavoin. Kaikki me olemme jo huomanneet hintojen rakettimaisen nousun, jolle ei näy vielä loppua. Meidän on selvittävä niillä eväillä, joita meillä on ja joita kykenemme hankkimaan.

Katsoin juuri laskelmia sähkölämmittäjän vuosikuluista pelkän energian suhteen ja mietin kuinka ihmisten käytettävissä olevat varat riittävät, vai riittävätkö ne? Valtiovallan ja myös energiayhtiöiden pitää ottaa vastuuta ja tarjota ratkaisuja tilanteisiin, jossa ihmisten palkka ei enää riitä elämiseen ja asumiseen. Tilanne on poikkeuksellinen ja tilapäinen. Koko Eurooppa etsii kuumeisesti keinoja tullakseen toimeen ilman Venäjältä tulevaa kaasua ja öljyä. 

Mutta niihin keinoihin, joilla voi yrittää minimoida tulevan talven kustannuspiikkejä. Säästämistä on tehtävä kaikilla oman talouden osa-alueilla. Pienistä puroista muodostuu suuri virta, kuten sanotaan.

Sähkön säästäminen tulee olemaan ykkösasia. Sähkölaskun osuus tulee nousemaan huomattavasti kun katsotaan kotitalouksien menoja. Siksi kaikki keinot sähkön säästämiseksi tulee ottaa käyttöön. Edellisessä postauksessa luettelin joitakin sähköllä lämmittäjien suurimpia säästökohteita. Tässä ajattelin nostaa myös muille käyviä säästökohteita. 

Kun on pesty täysi koneellinen pyykkiä kuivaa pyykki narulla tai telineellä. Kuivausrummut ovat melkoisia sähkön kuluttajia. Sitä paitsi talvisin asuntojen kosteusprosentti laskee muutenkin, joten lisäkosteutus ei haittaa. 

Kodinohjausjärjestelmä voi tuottaa 10% säästön sähkön kokonaiskulutukseen ja 20% kulutuksen laskun lämmityksen osalta. (Motiva). Sitä kannattaa miettiä pitkäaikaisena ratkaisuna, ei pelkästään tulevan talven osalta.

Pöytätietokoneet, varsinkin pelikoneet, ovat kovia syömään sähköä. Niitä vielä käytetään päivittäin useita tunteja, joten tässä vaiheessa kannattaa harkita peliläppärin hankintaa. Pelikoneiden virtalähteet vievät helposti yli puoli kilowattia tunnissa. Ja jos ajatellaan, että konetta käytetään  useampi tunti päivässä niin sen vaikutus voi olla kympeistä yli sataan euroon kuudaudessa, riippuen tietenkin sähkön hinnasta ja pelaajan aktiivisuudesta. Läppäri voi pudottaa kulutuksen kymmenesosaan tästä, ja jos tyytyy tabletteihin tai kännykkään vaikutus on vieläkin suurempi.

Nyt on myös hyvä aika aloittaa älä osta mitään turhaa -kampanja. Kun käytettävissä olevat varat pienenevät ja hinnat kallistuvat maltti on valttia. Kaikkia uusia kilkkeitä ei tarvitse hankkia. Myös laadukas käytetty vaihtoehto on hyvä pitää mielessä. Säästö voi olla merkittävä. Osta mieluummin laadukasta kuin halpaa kuraa. Luontokin kiittää.

Ruuanlaitossa kannattaa välttää pitkää sähköuunikypsytystä, tai muutenkin pitkää kypsennysaikaa vaativia ruokia. Sähköuuni kuluttaa sekin paljon energiaa, vaikka osa siitä vapautuu myös lämpönä taloa lämmittämään. Kannattaa tutustua esimerkiksi Vattenfallin sähkönkulutustaulukkoihin. Tässä kannattaa huomata, että hinnat on laskettu 12 snt/kWh, eli tulevana talvena hinnat ovat huomattavasti kalliimpia monissa talouksissa. 

Ruoka on merkittävä kuluerä. Siitä voi säästää monin eri keinoin. Punalapputuotteet ja niiden hyödyntäminen on yksi merkittävä keino säästää varsinkin lihatuotteissa. Kannattaa myös katsoa satokalenteria, jossa kerrotaan mitkä tuotteet ovat milloinkin edullisia kun niitä on paljon saatavilla. Omia kulutustottumuksia voi myös tarkastella ja muuttaa edullisempaan suuntaan. Heräteostoksia kannattaa välttää ja hyödyntää tarjoukset eri kaupoista. Oma keinoni on tehdä eri kauppoihin kauppalistat sen mukaan minkä tuotteen tiedän olevan edullisempaa missäkin kaupassa. Sitten kun käyn siellä ostan kyseistä tuotetta enemmän ja pakastan tai säilytän muuten sitä kotivarassa. Säästö on merkittävä.

Kotivarasta puheen ollen otin aloitussivulla jaossa olleen kotivaraoppaan pois, sillä muokkaan siitä tällä hetkellä kaupallista versiota, jonka laitan sitten myyntiin ekirjana ja mahdollisesti myös tavallisena paperiversiona. Työstäminen on kesken, joten en vielä osaa sanoa aikataulusta tarkemmin. Paljon asioita pysyy ennallaan, mutta jotain uuttakin sinne on luvassa. Tarkoitus on kuitenkin pitää se tiiviinä pakettina, eli en lähde paisuttamaan sitä varautumisen suuntaan, vaan keskityn nimenomaan lyhyempiaikaiseen varantoon.

Huolettoman kulutuksen aika tuntuu olevan nyt ohi. Meidän on mietittävä mihin käytettävissä olevat varamme riittävät. Liikkuminen, energia, ruoka, itse asiassa kaikki palvelut ja tuotteet kallistuvat edelleen. Vuodentakaisesta tilanteesta osa tuotteista on kallistunut viidenneksen ja hinnat jatkavat nousuaan. Palkat eivät pysy mitenkään perässä. Pelkään pahoin, että tulevana talvena monet ihmiset joutuvat suuriin vaikeuksiin kun rahat eivät enää yksinkertaisesti riitä. Tässä on valtion pakko puuttua peliin. Jos ihmiset joutuvat suurin joukoin maksuvaikeuksiin sosiaalitoimistojen ja velkaneuvojien luukuilla on luvassa pitkät jonot.

Meidän pitää siis kiristää vyötä ja yrittää selvitä mahdollisimman hyvin. Kaikki säästökeinot kotitalouksissa pitää ottaa käyttöön. Pieni- ja keskituloiset tulevat tarvitsemaan apua selvitäkseen päivittäisistä laskuistaan. Tämä ei ole meidän syy, vaan Eurooppa on liian sinisilmäisesti luottanut energiansaannin jatkuvuuteen häiriöttä. Onneksi olemme matkalla kohti energiaomavaraisuutta, josta olen toitottanut viimeiset kymmenen vuotta, ja tilanne tulee parenemaan. Tuuli- ja aurinkovoima eivät kuitenkaan yksin riitä turvaamaan sähkönsaantiamme, sillä sähkön varastointi talvea varten ei onnistu. Kovilla pakkasilla ei tuule, eikä aurinko paista riittävän korkealla. Ensi talvi on kuitenkin kestettävä jollain keinoin ja samalla mietittävä mitä tehtään seuraavana talvena. Venäjään ei voi luottaaa, eika laskea mitään sen varaan.
Toivottavasti ihan näin tiukille ei mennä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.