torstai 24. maaliskuuta 2022

Katse jo tulevaan talveen

 Vaikka juuri olemme elämässä tämän talven loppua lämmityskauden osalta kannattaa jo tässä vaiheessa uhrata ajatuksia tulevaan talveen. Voi olla, että Ukrainan kriisin seurauksena tai pitkittyessä olemme energian saatavuuden ja hinnan suhteen aivan uudessa tilanteessa. Hinnat voivat nousta rajusti ja sähkön jakelua voidaan joutua rajoittamaan jos oikein huonosti käy.

Itse ainakin aion hankkia heti keväällä runsaasti polttopuita ensi talven varalle. Jos puut ostaa tuoreena, saa halvemmalla. Tosin ne eivät aivan ehdi kuivua käyttökuntoon vielä syksyksi. Siksi polttopuut kannattaa hommata aina hyvissä ajoin, ennakoiden. Hinnat polttopuissakin tulevat nousemaan rajusti kohonneiden kuljetuskustannusten takia. Eli jos omistat itse metsää, tai voit harventaa puustoa esimerkiksi kesämökiltä tai omalta tontilta, nyt on aika tehdä se. 

Omakotiasujien, ja miksei myös rivitaloyhtiöiden ja taloyhtiöiden ylipääänsä, kannattaa miettiä energiaomavaraisuuden lisäämistä aurinkopaneeleiden tai tuulivoiman avulla. Kaikki energia mitä saadaan ilmaiseksi kannattaa hyödyntää. Alkuinvestointi maksaa, mutta pitkällä juoksulla se maksaa itsensä takaisin.

Omaan talooni hankin aurinkopaneelit (10 kpl 325W paneeleja) puolitoista vuotta sitten. Nyt harkitsen kapasiteetin lisäämistä kuudella paneelilla ja mietin myös pienimuotoisen tuulivoimalan asennusta ja sen kustannustehokkuutta. Se projekti on vielä täysin alkuvaiheessa, mutta näillä sähkönhinnoilla kiinnostus kasvaa koko ajan enemmän. Täältä voisi joku alan firma saada referenssikohteen ja mainosta projektin etenemisestä.

Käytännössä energiansäästön suhteen olen jo tehnyt paljon omassa taloudessa. Energiasyöpöt kodinkoneet on vaihdettu aina uusimisen ollessa ajankohtaista uusiin sähköpiheihin malleihin. Samoin kaikki kodin valaistus toteutaan ledeillä. Myös laitteiden valmiusvirta katkaistaan yöksi jatkojohdon kytkimellä ja sähkön kulutus pyritään ohjaamaan halvempien tuntien ajalle. Minulla on siis pörssisähkösopimus. Myös ilmalämpöpumput on vaihdettu uusiin kun entiset olivat talon rakennusaikana asennettu  vuonna 2003. Ne sinänsä toimivat vielä kun ne vaihdettiin, mutta niiden teho alkoi olla jo melkoisen huono. Nyt tilalle onkin sitten vaihdettu tämän hetken huippumallit. Samoin lämminvesivaraaja meni uusiksi - tosin sekin vaihdettiin vielä toimivana 18 vuoden palveluksen jälkeen. En jäänyt odottamaan sitä kylmää suihkua joku kaunis aamu ... 

Kaikilla näillä olen saanut sähkönkulutuksen sähkölämmitteisessä parinsadan neliön talossa nyt reiluun 15 000 kWh vuosikulutukseen. Taloudessa on 4 henkeä ja koira. Talossa on myös teinityttöjä lutraamassa suihkussa. Kahta autoa lämmitetään talvisin kovemmilla pakkasilla ajastimilla.

Saunaan olen uusinut muutama vuosi sitten puukiukaan ja laitoin siihen myös vesisäiliön, jotta en ole riippuvainen pelkästään lämminvesivaraajasta. Sehän toimii silloin kuin sähkökin. Samalla varmistan sen, että aina on saatavilla vettä sähkökatkosten varalta. Vettä pitää tietenkin vaihtaa säiliössä säännöllisesti. 

Eli energiapuolen osalta olen tehnyt jo paljon uudistuksia. Luonnollisesti varavirtaa on myös saatavilla sähkökatkojen varalta. Erityisesti lämpimien kelien aikaan kylmäsäilytyksen turvaaminen on mielestäni tärkeää. Talvella pakkanen antaa pelivaraa. Ruuan valmistamiseen on useitakin varakeinoja; leivinuuni, grillikota, kaasugrilli, kiuas ja retkikeitinarmeija polttoaineineen.

Ensi kesänä ja syksynä pitää myös täydentää varastot marjojen ja sienien osalta. Ilmaista ruokaa kannattaa aina  hyödyntää. Järvet ovat myös täynnä kaloja hyödynnettäväksi. Jos on epävarmuutta esimerkiksi marjojen keräämisen ja käsittelyn suhteen, niin kannattaa käydä esimerkiksi Marttojen sivuilla. Sieltä löytyy paljon hyödyllistä tietoa hyvin moneen arkiseen asiaan.

Oman kotivaran suhteen en ole huolissani. Se on kyllä kunnossa ja sitä täydennetään säännöllisesti. Muistakaa täydentää kotivara myös kesämökeille.

  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.