maanantai 15. kesäkuuta 2020

Juhannus


Keskikesän juhla on taas käsillä. Kuinka selvitä siitä hengissä?

Perinteisesti Suomi hiljenee juhannuksen ajaksi, mutta sitä ennen on teillä ja kaupoissa ruuhkaa. Monella lomakausi alkaa juhannuksesta ja tiet täyttyvät matkalaisista, jotka ajavat pois kaupungeista. Monet lähtevät maaseudun rauhaan ja veden ääreen.

Kannattaa pitää kuitenkin mielessä muutamia näkökulmia juhannukseen liittyviin riskeihin. Tässä muutama juhannusteesi:

1. Kaupoissa kannattaa käydä hyvissä ajoin. Juuri ennen juhannusta ja juhannusaattona kaupat ovat täynnä ihmisiä. Se koettelee hermoja.

2. Kun lähdet pois kotoa muista varautua siihen ympäristöön, jonne olet menossa. Muista täydentää myös lääkekaappi. Älä unohda hyttysmyrkkyä.

3. Varaa aikaa liikenteeseen. Mieluummin perillä myöhässä kuin ei ollenkaan. Ruuhkaisella tiellä ohittelulla et voita kuitenkaan montaa minuuttia.

4. Alkossa käydessä mieti myös se, miltä alkoholinkäyttö näyttää lasten silmissä. Riittäisikö vähempikin?

5. Vesi ja alkoli ei ole hyvä yhdistelmä. Muista ne pelastusliivit. Niiden avulla säästettäisiin monta henkeä, jos vaan niitä käytettäisiin. Veneessä ne eivät auta mitään. Ne on oltava päällä – kaikilla.

6. Älä unohda saunaa lämpiämään tai avotulta ilman valvontaa. Palokuntaa ei tavallisesti kutsuta juhannusjuhliin. Muista ainakin varata ensisammutusvälineitä lähelle. Rasvapaloon ja sähköpaloon ei sitten laiteta vettä. Ne tukahdutetaan. Ja avotulta ei sitten tehdä metsäpalovaroituksen aikana.

7. Vieraassa rannassa ei saa hypätä suoraan veteen, ennen kuin on varmistettu se, että veden alla ei ole kiviä, uppotukkeja tai muutakaan vaarallista esinettä.

8. Alkoholin vaikutuksen alaisena ei sitten ajeta autoa, moottoripyörää, venettä tai muutakaan ajoneuvoa. Liian monta juttua on näistä jo luettu lehdistä. Paluuliikenteeseen ei ole asiaa ennen kuin alkoholi on palanut verestä ja on levätty tarpeeksi.

9. Jos sinulla käy tuuri ja pääset tekemään lähempää tuttavuutta uuden vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa – muista suojautua asianmukaisesti. Se on parempi juhannusmuisto kuin lääkärilläkäynti.

10. Järki käteen juhliessakin. Pidetään huolta muistakin.


Ja muistakaa, ettei kororatilanne ole vielä ohi. Samat ohjeet turvallisuusväleistä ja kokoontumisista pätevät edelleen. 

Hyvää ja turvallista juhannusta kaikille tänä poikkeuksellisena vuonna 2020!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.