lauantai 13. kesäkuuta 2020

Hyttyset ja taistelu ilmaherruudesta

Alkaa olla taas se aika vuodesta kun ilmaherruudesta käydään katkeraa taistelua. Miljoonat hyttyset ja muut pistävät ötökät ottavat ilmatilan haltuunsa ja pitävät sitä hallussaan koko kesän. Osa ihmisistä ei niistä juuri piittaa, mutta osa on suorastaan hysteerisiä ötököiden suhteen. 

Suomalaiset ötökät eivät yleensä kanna hengenvaarallisia tauteja, mutta allergisille pistot ja puremat voivat olla myös hengenvaarallisia. Myös puutiaiset eli punkit, voivat aiheuttaa vaarallisia tauteja kuten aivokuumetta tai borrelioosia, joka voi hoitamattomana muodostua pitkäaikaiseksi riesaksi. Ulkomaille matkustettaessa on otettava etukäteen selvää paikallisista terveyteen kohdistuvista uhkista, kuten esimerkiksi hyttysten levittämästä malariasta. Näihin tilanteisiin voi tarvita etukäteislääkitystä tai rokotteita. Ulkomaille matkustaville löytyy ohjeistusta täältä.

Puhutaan nyt kuitenkin kotimaan ötököistä ja niiltä suojautumisesta. Onneksi näiltä viheliäisiltä otuksilta voi myös suojautua pukeutumisen, karkotteiden, ympäristön muokkaamisen tai laitteiden avulla. Yksinkertaisin tapa on välttää menemästä alueille, joilla tietää olevan paljon kiusankappaleita. Silloin kuitenkin menettää paljon kesäluonnon nautinnoista. Antoisampaa on hyväksyä ötökät ja suojautua niiltä. Aina on mahdollisuus myös valita vaikkapa auringonottopaikkansa. Etsi paikka, johon käy pieni tuulenvire, niin ötökätkään eivät viihdy siellä niin hyvin. Jos taas otat aurinkoa ryteikköisen metsän vieressä, saat luultavasti kutsumattomia vieraita riesaksesi. 

Vaatetuksen avulla voi suojautua varsin hyvin. Pitkähihaiset paidat ja pitkät housut suojaavat jo paljon. Nilkat, ranteet ja pää pitää myös suojata. Lisäksi on olemassa tarkoitukseen valmistettuja hyttyshuppuja ja takkeja. Vaatetuksen ongelma on se, että liioissa vaatteissa tulee helposti liian kuuma. Liian ohuet ja huokoiset vaatteet eivät suojaa pistoilta, joten tästä pitää löytää jokin toimiva kompromissi. Nilkat voi suojata pitkävartisilla jalkineilla. 

Kemialliset hyttyskarkotteet ovat tehokkaita tilapäiseen karkotukseen. Vaikuttavia aineita on useita ja karkotteita valmistetaan useilla eri tuotemerkeillä. Myös luonnollisempia hyttyskarkotteita on olemassa. Ihoon voi hieroa joko valkosipulia tai sitruuunaa. Sitronella on (Cymbopogon nardus) kasvista saatava öljy, jota saa ainakin luontaistuotekaupoista. Sitäkin käytetään hyönteisten karkottamiseen. 

Hyttysten ja muiden ötököiden pyydystämiseen ja karkottamiseen on olemassa myös laitteita. Niiden toimintatapa vaihtelee. Osa laitteista houkuttelee hyönteiset lähelleen ja tappaa ne sitten esimerkiksi sähköllä. Toiset taas käyttävät ultraääniä tai kemiallista reaktiota karkottamiseen. Esimerkiksi Raid valmistaa pistorasiaan kiinnitettävää hyttyskarkotinta, johon vaihdetaan tehoainetta erittävä nestesäiliö määräajoin. Enää ei ole myynnissä vanhanmallista vaihdettavalla tyynyllä varustettua mallia. Vastaavia löytyy kuitenkin netistä ulkomailta. Hyttyssavut ja kynttilät perustuvat myös siihen, että tehoaine erittyy lämmön avulla. ThermaCELL vaikuttaa mielenkiintoiselta hyttyskartottimella, mutta käytön hinta muodostuu varsin korkeaksi vaihdettavien kaasusäiliöiden ja tyynyjen takia. 

Ympäristön muokkaamisen avulla on myös mahdollista vähentää alueella olevia ötököitä. Omakotiasujan kannattaa pitää ruoho lyhyenä ja karsia turhat pusikot pois tontilta. Samoin jos tuuli pääsee puhaltamaan pihalle, niin sekin vähentää hyttysmäärää. Kesämökeille pätee nämä samat asiat. Pihalle voi laittaa myös hyttysansan, joka houkuttelee ja tuhoaa alueen hyttysiä. Vesitynnyrit ja muut vastaavat seisovaa vettä sisältävät astiat kannattaa peittää kannella ja turhat lätäköt ja ojat kuivattaa pihapiiristä. Myös räystäskoulut kannattaa tarkastaa. Näin uusi hyttyssukupolvi ei kasva ainakaan omassa pihassa. Pihalle voi myös pystyttää katoksen, jonka suojaa hyttysverkoilla. 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.