perjantai 30. lokakuuta 2020

Polkupyörän valot

Edellisessä postauksessa otin kantaa heijastimen käytön puolesta. Nyt on vuorossa polkupyörän valojen käyttö.

Tulin juuri lenkiltä koiran kanssa ja ulkona on todella pimeää. Eikä asiaa auta yhtään asuinalueeni kynttiläntehoiset katuvalot ja märkä keli. Vastaan tuli useampi pyöräilijä - kaikki peruskouluikäisiä poikia, joilla oli kaikilla joko puutteellinen valaistus pyörässä tai sitten ei valoja ollenkaan. Tämä on todella vaarallista näille pyöräilijöille, koska he ajavat kovaa ja autoilijalle ei jää aikaa reagoida jos he tulevat yllättäen risteyksestä, kuten tapana on. Nämä pyöräilijät ilmeisesti kuvittelevat autoilijan näkevän heidät koska he näkevät auton jo kaukaa - valoista.

Nimenomaan valot ovat näillä keleillä se juttu joka voi pelastaa hengen. Heijastin ei ole yhtä tehokas, vaikkakin on tietysti tyhjää parempi. Pahimpia ovat tietenkin valottomat pyöräilijät. He tosiaan kuvittelevat autojen havaitsevan heidät, vaikka autoilija havaitsee heidät vasta hyvin läheltä. Osassa pyöristä ei ole edes heijastimia, jolloin riski tulla yliajetuksi suurenee entisestään.

Vastaan tuli yksi poikajoukko, jotka ajoivat keskellä tietä ilman mitään valaistusta. Tällä kertaa edes kännykän valo ei valaissut kasvoja. Kävelijänä havaitsin heidät vasta noin 50 metrin päästä kun tulivat katuvalojen alueelle. Autolla olisi jäänyt todella vähän aikaa reagoida heihin.

Toinen vastaantuleva tapaus oli sellainen, että alakouluikäinen poika ajoi pyörällä keula pystyssä vastaan. Hänellä tosin oli punainen takavalo joka osoitti tienpintaa kohti. Etuvaloja ei ollut ollenkaan, vaikka ei niistä kyllä olisi ollut hyötyäkään taivaalle osoitttaessa.

Katsokaa hyvät vanhemmat että mukuloidenne kulkuvälineet ovat kunnossa ja että niistä löytyy valkoinen etuvalo ja punainen takavalo. Muutamalla eurolla saa halvan henkivakuutuksen.

Vaikka allaoleva linkki ei ole Suomesta, niin se antaa hyvän kuvan siitä kuinka yllättäen pyöräilijä tulee auton eteen. Linkki ohjaa youtubesta löytyvään videoon.

Milloin näet pyöräilijän?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.