tiistai 17. maaliskuuta 2020

Koronatilanne ja valmiuslaki

Edellisen postauksen jälkeen tilanne on muuttunut olennaisesti Suomessa. Ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen olemme valmiustilassa, jossa valtiovallalla ja viranomaisilla on normaalia laajemmat oikeudet toimia yhteiskunnan toiminnan turvaamiseksi ja samalla tietenkin koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Minusta toimenpiteiden pitää olla nyt järeitä, ennen kuin virus pääsee leviämään hallitsemattomasti. Kansalaisten liikkumisen rajoittaminen on täysin perusteltua ja sitä pitää käyttää rohkeasti. Maan sisälle olisi hyvä asettaa liikkumisrajoituksia samoin kuin kaupunkien sisällekin. Näyttää siltä, että tähän suuntaan ollaan menossa, mutta nyt kannataisi toimia nopeasti.  

Rajojen sulkemisen olisi voinut tehdä jo aiemmin samoin kuin ulkomailta tulleiden ihmisten karanteeni olisi pitänyt tehdä tehokkaasti jo viikkoja sitten - heti kun ensimmäiset merkit viruksen rantautumisesta tulivat Eurooppaan. Ihmiset liikkuvat nykyisin paljon ja se nopeuttaa tautien leviämistä maailmanlaajuisesti.

Nyt voimassa oleva poikkeustila on voimassa huhtikuulle, mutta pahoin pelkään, että se ei riitä. Osa suomalaisista ei ota tätä uhkaa vieläkään tarpeeksi vakavasti. Ihmiset liikkuvat yhä liian paljon julkisilla paikoilla turhaan. Toivottavasti tämä muuttuu ennen kuin lähipiiriin tulee tautitapauksia tai pahimmillaan kuolemantapauksia. 

Tietoa ja teorioita taudin leviämisestä tulee monista eri lähteistä. Kaikki eivät välttämättä ole yhtä luotettavia. Jokaisella tiedon jakajalla on oma päämääränsä. Minä haluan saada ihmiset havahtumaan uhkan todellisuuteen ja reagoimaan siihen riittävällä vakavuudella. Vähättely on pahinta mitä nyt voi tehdä. Asia pitää ottaa todesta, mutta ei panikoida. Turhia riskejä tulee välttää samoin turhaa liikkumista, jos halutaan saada tilanne hallintaan. Viranomaisilla on nyt suuret valtuudet, ja toivottavasti niitä käytetään mieluummin liian herkästi kuin säästellen.

Ja koululaiset, ottakaa etäopetus vakavasti. Minusta sen aikana ei ole asiaa päiväsaikaan kaupungille ja ostoskeskuksiin - eikä myöskään kavereiden luokse. Sähköisesti voi pitää yhteyttä ja kaupoissa käynti ei yleensä ole välttämätöntä. 

Tämä on vakava isku talouselämälle, mutta mieluummin tehokas isku nyt kuin kuukausiksi pitkittyvä kriisi. Monet kotitaloudet tulevat kärsimään tulojen pienentyessä. Maailmaa tullaan katsomaan tämän kriisin jälkeen eri silmin ja uskon sillä olevan suuria pitkäaikaisia globaaleja vaikutuksia. Ehkä viimein vanha kunnon omavaraisuus saa taas ansaitsemansa arvon. Kaikkea ei tarvitse ostaa ulkomailta, vaikka halvemmalla saisikin.

Toistaiseksi emme ole kokeneet pulaa tavaroista, mutta sekin hetki voi tulla, varsinkin ulkomaisten tuotteiden osalta. Siihenkin kannattaa varautua - ei hamstraten vaan harkiten. Eletään nyt päivä kerrallaan ja katsotaan miten tilanne taas kehittyy.

Niin, ja muistakaa pestä käsiänne ahkerasti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan.